Peuter- en kleutergym

Tijdens de lessen komen allerlei motorische vaardigheden aan bod, zoals springen, duikelen, zwaaien en nog veel meer. Daarnaast werken we altijd met een thema, zoals bijvoorbeeld het circus of de jungle. Alle onderdelen die we dan doen hebben een link met dit thema. Ook doen we altijd nog een spel. En dan is het altijd weer veel te snel tijd.

Hoe ziet een kleutergymles er dan uit? Na even iets over het thema te hebben verteld, leggen we het toestelcircuit uit en laten we ook zien hoe het moet. Hierin leren kinderen met hanteermaterialen zoals ballen, pittenzakken, ballonnen, enzovoorts te spelen via gerichte opdrachten. Ook staat er een aantal toestelsituaties waarmee de kinderen de volgende bewegingsvormen leren: duikelen, steunspringen, balanceren, ver-of hoogspringen, diepspringen, klauteren, rollen, zwaaien, slingeren, schommelen, klimmen. Halverwege de les doen we een spel zoals bijvoorbeeld een tikspel, verstoppertje, een dans of een kringspel.

Elke gymles ziet er weer anders uit en de meeste kinderen hebben er veel plezier in. Of het nu een soepel of een minder soepel kind is, wij houden er rekening mee. Want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

Aan het einde van een periode laten we alle nieuw geleerde dingen zien aan iedereen die geïnteresseerd is. Dit doen we tijdens de ‘Kijk en Doe Mee’ dagen. Dit is altijd de laatste les voor een vakantie en dan mogen ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en opa’s en oma’s allemaal komen.  Maar… je mag dan niet alleen kijken, het is ook de bedoeling dat je meedoet en dan merk je pas dat ze best veel moeilijke dingen doen en kunnen.

Bewegen op jonge leeftijd is erg waardevol, omdat in de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaatsvindt. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Dus is kleutergym een goed begin en het is zeker goed om ook na het 6e levensjaar verder te gaan met sport. svDOTO heeft tal van sporten waaruit de kinderen van die leeftijd kunnen kiezen. Natuurlijk is vanaf 6 jaar ook doorstroom naar andere sporten mogelijk.

Kleuters (4 t/m 6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets dergelijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of worden ze geremd door bezorgde ouders.

Bij kleutergymnastiek voldoen wij aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over de kop te gaan, het andere heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Bij kleutergymnastiek worden situaties geboden die passen bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven en waarop elk kind zich, op zijn eigen tempo en mogelijkheden, ontwikkelt. Daarbij stimuleren wij als leiding het kind steeds een stapje verder te gaan. Er wordt uitgegaan van de belevingswereld van het kind, door de thema’s waarmee wij werken.

Op vrijdagmiddag is er peuter- en kleutergymnastiek in Sporthal het Berghonk, aan de Burgemeester van Oostenweg 2 in Bergschenhoek. Er zijn 2 groepen.

Groep 1: 15.45 – 16.45 uur voor alle 3-jarige peuters en 4-jarige kleuters, dit zijn de kinderen die op de basisschool in groep 1 zitten.

Groep 2: 16.45 – 17.45 uur voor alle 5- en 6-jarigen, die op de basisschool in groep 2 zitten.

Informatie

kijk op het rooster van svDOTO om te zien wanneer je welke sport kunt doen

lees meer

Bekijk hier de kledingvoorschriften

lees meer